استفاده از معادن و استخراج از آن به دلیل وجود مواد سمی که در آنها وجود دارد، اثرات بسیار مخربی را بر روی محیط زیست میگذارد. لذا دانستن روش های بهینه تر کردن برای استخراج از معادن، کمک فراوانی به محیط زیست خواهد کرد. در این مقاله به بررسی اثرات معادن طلا بر روی محیط زیست می پردازیم.
ساز و کار معادن طلا
اهمیت اینکه بدانیم اثرات معادن طلا بر روی محیط زیست چیست؟ بسیار زیاد می باشد. هنگامیکه به دنبال استخراج یک فلز مانند طلا، مس و… میرویم، باید بدانیم علاوه بر مزایایی که استخراج طلا دارد، مواردی وجود دارند که باعث میشود تا در حین فرآیند استخراج فلز طلا، باعث آزادسازی مواد سمی در هوا شود.
همانطور که میدانید در بدن انسان فلزات زیادی نیز وجود دارند که کمبود و یا زیاد بودن آنها ممکن است به بدن آسیب وارد کند. بهعنوانمثال کمبود آهن در بدن میتواند باعث کمخونی در بدن انسان شود. در مقابل نیز فلزاتی وجود دارند که برای بدن انسان بسیار مضر و خطرناک است بهطوریکه در بعضی موارد حتی کشنده نیز هست مانند سرب و جيوه و كادميم و شبه فلزات ارسنيك، آنتيموان و…
این فلزات حتی با مقدار تراکم خیلی پایین نیز کشنده هستند. در معادن طلای رگهای، مقادیری از این فلزات وجود دارند. در ايران اكثر ذخاير طلا بهصورت سولفيدى هستند؛ براى مثال ذخاير معدن طلا ارغش داراى مقادير فراوانى آرسنيك و آنتيموان همراه با جيوه و سرب و بيسموت میباشند كه همگى از عناصر سمى محسوب میشوند.
نحوه استخراج طلا
بهطورکلی اگر بخواهیم روشهای استخراج انواع معادن طلا را نام ببریم باید به دو روش عمومی روباز و زیرزمینی اشارهکنیم. استخراج طلا از معادن روباز بسیار راحتتر از معادن زیرزمینی هست. همچنین میزان هزینههایی که در معادن روباز مورداستفاده قرار میگیرد بهمراتب کمتر از معادن زیرزمینی است. در کشور آمریکا حدود 65 درصد استخراج معادن طلا از معادن روباز و 35 درصد آن از معادن زیرزمینی انجام میپذیرد.
یکی از مهمترین عواملی که باعث میشود انتخاب کنیم که کدامیک از روشهای استخراج طلا از معادن را در نظر بگیریم، هزینههای مورداستفاده برای استخراج طلا از معادن و بازیافت آن هست.
همانطور که میدانید از طلا همواره بهعنوان یک فلز با ارزش استفادهشده است و امروزه نیز بهعنوان یک پشتوانه مالی در سیستمهای بانکی مورداستفاده قرار میگیرد که همین امر موجب کنترل و مهار تورم یک کشور میشود.
روش استخراج زیرزمینی برای استخراج طلا از معادن
در کشورهای غربی بیشتر از 90 درصد سنگهای معدنی که طلا دار هستند، سنگهای معدنی طلا دار اولیه میباشند. نکته قابلتوجه این است که سنگهای معدنی طلا دار اولیه، معمولاً بهصورت زیرزمینی مورد استخراج قرار میگیرند. در بیشتر معادن طلا دار مانند کشور کانادا و آفریقای جنوبی بیشتر از طریق زیرزمینی استخراج انجام میشود.
بيشتر معادن زيرزميني كه بهصورت رگهای ميباشند در اعماق زياد حدوداً يك تا چهار كيلومتری زیر زمین قرار دارند. در آفريقاي جنوبي ماهيانه حدود 250 هزار تن سنگ استخراج ميگردد، بيش از 125 كيلومتر تونل در سال حفاری ميشود و بيش از 8000 نفر كارگر معدن دارد. رگههای طلا دار اين معدن در اعماق به ضخامتهای 10 الی 30 سانتیمتر قرار دارند.
روش استخراج روباز برای استخراج طلا از معادن
در روش استخراج روباز میتوان از روشهای مدرن و پیشرفته جهت استخراج طلا از معادن بهره گرفت. نکته دیگری که در مورد استخراج طلا از معادن روباز باید در نظر بگیریم این است که معادن روباز طلا، تقریباً کوچکتر از معادن زیرزمینی هست؛ بنابراین ازاینرو نیاز به تجهیزات خیلی زیادی نیست.
همچنین هزینهای که برای هر تن سنگ معدن از معادن روباز صرف میشود کمتر از نصف هزینهای ست که برای معادن زیرزمینی صرف میشود.
یک نوع سادهتر از معادن روباز وجود دارد که بهصورت معادن با سنگهای آبرفتي و بسيار نرم هست كه براي استخراج آنها نیازی به حفاري نیز نیست. در اين نوع معادن كه نظير آن در كشور روسيه زياد هست با استفاده از دستگاههای بزرگی به نام Dredge ماده معدني نرم استخراج میشود و به محل بارگيري انتقال داده ميشود.
هزينه استخراج در اين نوع